"אמא לא הצלחתי לסיים את המסע, ואיבחנו לי שברי מאמץ"… "אבא הבירכיים שלי התנפחו וכואב לי מאוד"… מי מאיתנו לא נחשף לשיחות מעין אלו בין חיילים להורים.
במהלך גיל ההתבגרות עוברים על גופינו שינויים הורמונליים, לצד גדילה וצמיחה מואצת של מסת השריר והעצמות.
רבים מאיתנו מתחילים את חווית המסע לגיוס עוד טרם הגיוס עצמו ופוקדים את מכוני הכושר ואו מסלולי הריצה בטבע בתדירות גבוהה, חלקנו אף מופנים למבדקי התאמה לחייל זה או אחר (למבדקי כושר ומבחני מאמץ).
סיבולת לב ריאה הינם נדבך חשוב, אך חיזוק השרירים ושמירה על המפרקים ועמוד השידרה הינם חשובים באותה מידה ולעתים קרובות אף יותר.
מיומו הראשון על מדים עובר גופו של כל חייל מהפך בדרישות הפיזיולוגיות הניצבות בפניו – טירונות, מסעות, נשיאת משקלים, ריצות בתוואי שטח מפותל, אימונים אינטנסיביים תוך מיעוט בשעות שינה ועוד בתקופה זו מופר האיזון ומתקיים יחס הפוך בין : זמן קצר מאוד – לעומסים גדולים מאוד.
במהלך כל הפעילויות הללו הגוף והרגליים, שהסימטריה ביניהן לעולם אינה מושלמת, נחשפים ללחצים גדולים מאוד. על כן, הם זקוקים לתמיכה מיוחדת להתמודדות עם חוסר השוויון הסימטרי ולמען שמירה על עצמות השלד כולו והשרירים העוטפים אותם.
שכיחות שיברי הליכה, כאבי ברכיים, כאבי גב תחתון (עצם הזנב), דלקת בגיד אכילס, שחיקה מטאטרסלגית ופריצות דיסק בפרק זמן כה קצר זה, הינה גבוהה עד מאוד, מיותר לציין שבמידה והחייל נפצע באחת או יותר מתופעות אלו, הוא יישא בתוצאות הכאב והסבל ברוב המיקרים גם לאחר שחרורו.
כיצד למנוע תופעות אלו?
בניית מדרסים אורטופדים בהתאמה אישית למיועד לשירות (מלש"ב) ואו לחייל, עם חיזוקים לאורך הקשת המידיאלית ובאזורים אחרים לאורך כף הרגל, יקנו פיזור מסת הגוף וחלוקת עומסים שווה לאורך כל מנח כף הרגל.
מדרסים אורטופדים בהתאמה אישית למתגייס ואו לחייל בשירות, גם אם לא נעשה טרם הגיוס יפחית בצורה ניכרת את הסבירות לכל אחת מתופעות אלו וכדוגמן (ועד לניטרול מלא).
בנוסף, עשויים מדרסים להפחית משמעותית תופעות כהתכווצות שרירים, יבלות והורדת הסיכון לפציעות קרסול.
מתי כדאי להתאים מדרסים אורטופדיים?
על מנת שההסתגלות בין מנח כף הרגל למדרסים אורטופדים תהיה אופטימאלית, רצוי להתאים את המדרס טרם הגיוס (תקופה של חודש בהחלט מספקת), ניתן להגיע עם המדרס לבקו"ם ולהכניסו לנעל הצבאית מיידית.
במידה ולא התאפשר להתאים מדרס טרם הגיוס, ניתן לעשות זאת גם במהלך השירות ולבצע תהליך הסתגלות מובנה.
אופי השמוש ותחזוקה
מדרסים אורטופדים בהתאמה אישית, ישמש את החייל הן בנעל הצבאית והן בנעל מד"ס, כמובן שברגילות ובחופשות ניתן ורצוי להעבירו לכל נעל אחרת שבשימוש.
במידה וביצעתם מסע בסביבה רטובה והמדרס נרטב, רצוי לשלוף אותו בסוף היום לנגב ולהעמידו בתוך הנעל לייבוש בטמפרטורת החדר, במקביל ניתן גם לפזר טלק באופן סדיר.
ישנן דרכים נוספות לשמירה על המפרקים והשרירים?
כיום יש מבחר אביזרים אורטופדיים שיכולים לעזור במקרה של חבלה, כדוגמת: מגני קרסול, תומכי ברך, מגני מרפק, מדרסים אורטופדים וכד'.
כמובן שהשאיפה הינה למנוע את הצורך בשימוש בהם, ועל כן ישנה חשיבות רבה בהתאמת מדרסים שיעניק שמירה ואיזון על הסמטריות בין הרגליים והתאמה מקסימלית לנעל הצבאית.